Εν Λευκώ... και στο Facebook... Κάντε μας φίλους...

«Κλείδωσε» στους 325 δήμους





Στους 325 δήμους από τους 1.034 σημερινούς «κλείδωσε» τελικά ο «Καλλικράτης» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,185 δισ. ευρώ τον χρόνο...


Κατέβασε ακόμη περισσότερο τον πήχυ για τους νέους δήμους ο υπουργός Εσωτερικών, καθώς από την αρχική πρόβλεψη για δημιουργία 333 έως 343 δήμων κατόρθωσε να περιορίσει περισσότερο- κατά 8 δήμους- ακόμη και το σενάριο με τον μικρότερο αριθμό.
«Η γενική κατεύθυνση ήταν όχι μόνο να αντιμετωπιστούν τα διλήμματα αλλά και σε περιπτώσεις κάποιων νομών προχωρήσαμε στη λογική της μεγαλύτερης μείωσης» σημείωσε ο κ. Ραγκούσης. Ενδεικτικό είναι πως στους εννέα νομούς, όπου βάσει του αρχικού σχεδίου είχαν κατατεθεί δύο σενάρια, επιλέχθηκε το αυστηρότερο ενώ σε άλλους επτά υπήρξαν ακόμη μεγαλύτερες συνενώσεις.

Ετσι, για παράδειγμα στον Νομό Καβάλας το σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία 4 ή 5 δήμων και στο τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε αποφασίστηκε να μείνουν 4 δήμοι, ενώ αντιστοίχως στην Αχαΐα από τα σενάρια των 5 ή 6 δήμων ο αριθμός έκλεισε στους 5 δήμους.

Προς συζήτηση. Ο «Καλλικράτης» θα τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, με στόχο μέχρι τη μεθεπόμενη εβδομάδα να έχει ψηφιστεί. «Ενδέχεται να κάνουμε κάποιες αλλαγές αφού ακούσουμε τα κόμματα και τους βουλευτές» σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, αποκλείοντας πάντως κατηγορηματικά να υπάρξουν αλλαγές στο χωροταξικό χωρίς να εφαρμόζονται τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

«Εξαίρεση δεν μπορούμε να κάνουμε για κανέναν, όποια μορφή πίεσης και αν υπάρξει» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό δεν έκανε δεκτό το αίτημα να εξαιρεθούν τα μεγάλα νησιά από τη λογική ένα νησί ένας δήμος, ενώ σε κανέναν νομό δεν έγιναν περισσότεροι δήμοι από το αρχικό σχέδιο.

Ο κ. Ραγκούσης είπε ότι έγιναν δεκτές κάποιες από τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν από την Κεντρική Ενωση των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΚΕ), ωστόσο απορρίφθηκε το αίτημα να μην τεθεί επαγγελματικό ασυμβίβαστο για δημάρχους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.

Εκλογή με 50%+1. Μικρές τροποποιήσεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο στο εκλογικό σύστημα όπως για παράδειγμα στον αριθμό των υποψηφίων ή στην ποσόστωση των γυναικών. Παραμένει σε κάθε περίπτωση η επαναφορά του 50%+1 για την εκλογή δημάρχων ενώ, όπως είχε ανακοινωθεί, για πρώτη φορά θα μπορούν να είναι υποψήφιοι και νέοι 18 ετών, μετά την κατάργηση του ορίου του 21ου έτους που ισχύει σήμερα.

Μαχαίρι στα μέλη. Σημαντικός περιορισμός προβλέπεται και στα μέλη των διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων, όπου από 60.000

που είναι σήμερα θα μείνουν μόνον 20.000, με δεδομένο εξάλλου πως μπαίνει μαχαίρι και στον αριθμό των ΝΠΔΔ και των επιχειρήσεων των δήμων - από 6.000 περιορίζονται σε λιγότερο από 2.000. Επιπλέον εξοικονόμηση 75 εκατ. ευρώ επιτυγχάνεται και με την απόφαση οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης να γίνονται κάθε πενταετία, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Φέτος, πάντως, αποφασίστηκε οι εκλογές να γίνουν την Κυριακή 7 Νοεμβρίου και ο επαναληπτικός γύρος στις 14 Νοεμβρίου. Η αρχική επιλογή να διεξαχθούν στις 14 και στις 21 Νοεμβρίου απορρίφθηκε καθώς, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, θα συνέπιπταν με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

tanea





Εν Λευκώ...



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top