Εν Λευκώ... και στο Facebook... Κάντε μας φίλους...

Το Ίντερνετ αρχίζει να ξεμένει από διευθύνσεις ΙΡ!





Οτιδήποτε συνδέεται στο διαδίκτυο, χρειάζεται μια διεύθυνση ΙΡ (διαδικτυακού πρωτοκόλλου) για να διασφαλίζει ότι τα δεδομένα που μεταδίδονται, φτάνουν στον σωστό αποδέκτη. Όμως, σύμφωνα με το BBC, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι περίπου σε 18 μήνες ο όλος ο διαθέσιμος χώρος των διευθύνσεων (IΡv4) θα έχει πια εξαντληθεί.

Ήδη βρίσκεται στα σκαριά ένα νέο σύστημα διευθύνσεων διαδικτύου (IΡv6), όμως πολλές εταιρίες και χώρες κινούνται με μεγάλη βραδύτητα για την υιοθέτησή του. Το σημερινό Ίντερνετ έχει δομηθεί βασικά γύρω από την έκδοση 4 του Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου (IΡv4), που έχει χώρο μόνο για περίπου 4 δισεκατομμύρια διευθύνσεις.

Ο διάδοχος του IΡv6 –όταν επεκταθεί- θα καταστήσει διαθέσιμες τρισεκατομμύρια διευθύνσεις και θα λύσει δραστικά το πρόβλημα. Ενώ τα 4 δισεκατομμύρια διευθύνσεων φάνταζαν υπεραρκετά στη δεκαετία του ΄70, σήμερα –με τη ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου- είναι ξεκάθαρα.. ανεπαρκή.

Εκτιμάται ότι έχουν πια απομείνει διαθέσιμες προς παραχώρηση μόνο το 7% αυτών των διευθύνσεων, δηλαδή περίπου 300 εκατομμύρια –και αυτές θα εξαντληθούν μέχρι τον Απρίλιο του 2012.

Στις αρχές Μαϊου φέτος, η αρμόδια διεθνής Αρχή (ΙΑΝΑ) που κατανέμει και εποπτεύει τις διευθύνσεις, έδωσε δύο από τα τελευταία μεγάλα «μπλοκ» διευθύνσεων που έχουν απομείνει, τα οποία περιλάμβαναν συνολικά γύρω στα 17 εκατ. διευθύνσεις. Το 2009, η ΙΑΝΑ έδωσε προς χρήση συνολικά οκτώ μεγάλα «μπλοκ» διευθύνσεων IΡv4, ενώ μέχρι στιγμής φέτος έχει δώσει άλλα έξι μεγάλα «πακέτα».

Αν και θεωρείται ότι οι διευθύνσεις από τις δύο διαφορετικές εκδόσεις του Πρωτοκόλλου του Ίντερνετ (IΡv4 και IΡv6) μπορούν να συνυπάρξουν στο μέλλον,υπάρχουν ενδείξεις ότι η «ένωσή» τους δεν θα είναι τεχνικά ανέφελη.

Η διαδικασία «μετάφρασης» της μιας διεύθυνσης στο «φορμά» της άλλης, επιφέρει σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις. Μόνο αν οι πάροχοι πρόσβασης στο διαδίκτυο (ISPs) και άλλοι φορείς αρχίσουν να υιοθετούν μαζικά το νέο IΡv6, αυτές οι καθυστερήσεις δεν θα δημιουργήσουν γενικότερο πρόβλημα στην πλοήγηση των χρηστών στο Ίντερνετ μελλοντικά.

Σήμερα, εκτιμάται ότι μόνο το 6% των επιμέρους δικτύων που απαρτίζουν το ευρύτερο διαδίκτυο, έχουν ήδη υιοθετήσει το IΡv6, ενώ το ποσοστό αυτό πέφτει στο 1%, όσον αφορά το 1 εκατομμύριο των κορυφαίων sites στον κόσμο.

Η Κίνα είναι από τους μεγαλύτερους χρήστες του IΡv6.





Εν Λευκώ...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top