Εν Λευκώ... και στο Facebook... Κάντε μας φίλους...

Digital Economy Forum: Έργα ψηφιακής ανάπτυξης ως απάντηση στην κρίση






Την πεποίθηση ότι απάντηση στην κρίση που πλήττει τη χώρα θα είναι η ψηφιακή ανάπτυξη μοιράστηκαν οι συμμετέχοντες στο Digital Economy Forum, το οποίο διοργάνωσε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) για τα 15 χρόνια από την ίδρυσή του. Σημαντικά έργα ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών εξαγγέλθηκαν από τους Υπουργούς, Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς, καθώς και από τον Πρωθυπουργό, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους το συνέδριο, ενώ και η προσέλευση επιχειρηματιών και στελεχών της αγοράς πληροφορικής και επικοινωνιών ήταν μεγάλη.


"Να μετατρέψουμε τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από την οικονομική κρίση σε σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας της χώρας μέσα από τη σύμπραξη του δημόσιου τομέα, του χρηματοπιστωτικού κλάδου και της αγοράς", ήταν η πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Παντελής Τζωρτζάκης, κατά την έναρξη του συνεδρίου. "Σήμερα, περισσότερο από ποτέ η σημασία της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την έξοδο από την οικονομική κρίση, προβάλλει όχι απλά ως η βέλτιστη επιλογή αλλά ως μονόδρομος για την έξοδο της χώρας από τις Συμπληγάδες της δύσκολης περιόδου που διανύουμε. Η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, των φορέων της αγοράς αλλά και όλων των διακεκριμένων συνέδρων πιστεύω ακράδαντα ότι δίνει ένα πρωτόγνωρο στίγμα συνεργασίας", επισήμανε ο κ. Τζωρτζάκης.
Τη σημασία της ψηφιακής οικονομίας τόνισε όμως και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του, με την οποία ολοκληρώθηκε το Digital Economy Forum: "Η κυβέρνηση θα επενδύσει στην πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες διότι με τη βοήθειά τους μπορούμε να καταπολεμήσουμε προβλήματα που αποτελούν επί δεκαετίες ολόκληρες τροχοπέδη για την οικονομία μας. Την εισφοροδιαφυγή, την σπατάλη, την αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία". Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, για την ανάκαμψη απαιτείται, το ταχύτερο δυνατόν, 100% ευρυζωνική κάλυψη, και ανάπτυξη Διαδικτύου υψηλής ταχύτητας με ένα πρόγραμμα μαζικών επενδύσεων σε δίκτυα οπτικών ινών και ασύρματη ευρυζωνική κάλυψη.
Σύμφωνα με την ομιλία του κ. Παπανδρέου, έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται: η Ενιαία Αρχή Πληρωμής - δημοσίων υπαλλήλων αλλά και τελικά όλων των συναλλαγών με το Δημόσιο, η Κάρτα Πολίτη για απαραίτητες πληροφορίες ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Προμηθειών, η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Καυσίμων, η Παραγωγική Λειτουργία Πληροφοριακών συστημάτων Νοσοκομείων, η online παρακολούθηση προϋπολογισμού του Δημοσίου.
Παράλληλα, προχωράει άμεσα ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου υλοποίησης των Δημοσίων Συμβάσεων Προμηθειών και η προκήρυξη διαγωνισμών οι οποίοι θα υλοποιηθούν με τη χρήση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-Auctions). Επίσης, καταρτίζεται για πρώτη φορά Κανονισμός Προμηθειών Υπηρεσιών Δημοσίου, ο οποίος θα καθορίζει το πλαίσιο για την ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών και προχωρά άμεσα τόσο η εφαρμογή της "συμφωνίας - πλαίσιο", όσο και η καθιέρωση του "ανταγωνιστικού διαλόγου", που θα επιταχύνουν κατά πολύ τις διαδικασίες επιλογής και κατακύρωσης έργων στο Δημόσιο.
Όμως και τα υπόλοιπα μέλη του κυβερνητικού επιτελείου που παραβρέθηκε στο συνέδριο του ΣΕΠΕ έκαναν λόγο για την σπουδαιότητα της ψηφιακής ανάπτυξης στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μας, υιοθετώντας λίγο-πολύ το σλόγκαν του forum "Η ανάκαμψη θα είναι ψηφιακή" και εξαγγέλλοντας έργα πληροφορικής και ψηφιακών επικοινωνιών.
Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη εκτίμησε ότι οι δαπάνες του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση" για το 2010 υπολογίζεται να φτάσουν τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ θα διατεθεί το ποσό των 120 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Jeremy για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Την "Κάρτα πολίτη", η οποία ουσιαστικά είναι μια νέα ηλεκτρονική ταυτότητα, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης. Όπως ανάφερε, στόχος της Κυβέρνησης είναι μέχρι τον Ιούνιο να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Με την Κάρτα Πολίτη θα καταστεί δυνατή και η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής, η χρήση της οποίας θα απαιτείται για μια σειρά συναλλαγών με το Δημόσιο στο Διαδίκτυο.
Μία άλλη εποχή στις Μεταφορές και στις Επικοινωνίες περιέγραψε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας και όπως τόνισε "Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και απαιτείται μια άλλη πολιτική αλλά και μια άλλη αντίληψη". Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, ήδη αποτυπώνονται οι υπάρχουσες ψηφιακές υποδομές κατά μήκος των υπαρχόντων οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, ο τρόπος αξιοποίησης των οποίων θα εξεταστεί ενδελεχώς στο πλαίσιο του μεγάλου έργου για την κατασκευή της εθνικής υποδομής οπτικών ινών μέχρι το σπίτι. Ο κλάδος μάλιστα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας εκδηλώνει ενδιαφέρον και πρωτοβουλίες για επενδύσεις στον τομέα των ευρυζωνικών ασύρματων υποδομών ύψους 1,8 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τέλος, επισήμανε ότι για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αποτελεσματικότητα του νέου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης είναι απαραίτητες σύγχρονες υποδομές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, και εάν δεν υπάρξει διασύνδεση των βάσεων δεδομένων στον δημόσιο τομέα, δεν θα υπάρξει επαρκής έλεγχος και επομένως δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών.
Παράλληλα με το Digital Econom Forum πραγματοποιήθηκε το ?e-Skills Week 2010 conference?, στο πλαίσιο του ρόλου του ΣΕΠΕ ως εθνικού εταίρου στην ομώνυμη πρωτοβουλία της ΕΕ, που στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού και ειδικότερα των νέων, σχετικά με την αυξανόμενη ζήτηση επαγγελματιών με υψηλή εξειδίκευση στις ΤΠΕ από την αγορά εργασίας της ΕΕ. Σε ομιλία της στην εκδήλωση η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ’ννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στις νέες δράσεις του υπουργείου για το νέο ψηφιακό σχολείο και την παροχή ψηφιακού περιεχομένου στους μαθητές. Αναφερόμενη στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας, υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση των ερευνητικών ομάδων, και η επακόλουθη χρηματοδότηση, θα συνδέεται άρρηκτα με την αριστεία, τόνισε την ανάγκη υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ?ταμείου επενδύσεων? (venture capital fund) το οποίο θα απευθύνεται σε φοιτητές που έχουν ενδιαφέρουσες επιχειρήματικές ιδέες.
www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΣΕΠΕ







Εν Λευκώ...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top