Εν Λευκώ... και στο Facebook... Κάντε μας φίλους...

Ιδιώτης διεκδικεί το 84% του Facebook


Να αποκτήσει τον έλεγχο του Facebook επιδιώκει ένας Αμερικανός web designer, ο οποίος μήνυσε τον ιδρυτή του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, κατηγορώντας τον για αθέτηση συμφωνίας και απαιτώντας να του εκχωρήσει το 84% των μετοχών της εταιρείας.
Ο Πωλ Σέλια, από τη Νέα Υόρκη, έχει στα χέρια του ένα ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο είχε συνυπογράψει πριν από επτά χρόνια με τον Ζούκερμπεργκ. Όπως ισχυρίζεται ο μηνυτής, το έγγραφο περιγράφει τους όρους μιας συμφωνίας για ανάπτυξη ενός λογισμικού κοινωνικής δικτύωσης (του σημερινού Facebook). Ο Σέλια υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με το συμφωνητικό, γίνεται σήμερα αυτομάτως ιδιοκτήτης του 84% του Facebook.
Η υπόθεση κατέληξε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, μετά από μήνυση που υπέβαλε ο Σέλια στις 30 Ιουνίου. Οι δικηγόροι του Facebook δηλώνουν ότι δεν είναι «καθόλου βέβαιοι» για το αν πράγματι ο σημερινός ιδιοκτήτης της εταιρείας είχε συμφωνήσει αυτά που ισχυρίζεται ο Σέλια. «Αμφισβητούμε σοβαρά την αυθεντικότητά του εγγράφου», δήλωσε ο συνήγορος του Ζούκερμπεργκ. Ωστόσο, ο δικηγόρος του Σέλια επιμένει ότι το συμφωνητικό είναι γνήσιο. Μάλιστα, παρουσίασε το πρωτότυπο στο δικαστήριο.
Ο Σέλια γνώρισε τον ιδρυτή του Facebook όταν αυτός ήταν φοιτητής στο Χάρβαρντ. Όπως υποστηρίζει, τον Απρίλιο του 2003 συμφώνησε να τον βοηθήσει ο Ζούκερμπεργκ στη δημιουργία ενός λογισμικού χαρτογράφησης δρόμων, έναντι 1.000 δολαρίων.
Παράλληλα, ο Ζούκερμπεργκ ενημέρωσε τον Σέλια για το σχέδιό του να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο (με το όνομα «The Face Book») και ο τελευταίος έδωσε στον Ζούκερμπεργκ άλλα 1.000 δολάρια, με τον όρο ότι ο Σέλια θα αποκτούσε το 50% της επιχείρησης αν αυτή ιδρυόταν μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2004. Μια ρήτρα που προσθέτει 1% για κάθε μέρα που περνά πέραν αυτής της ημερομηνίας, ανεβάζει σήμερα το ποσοστό που δικαιούται ο Σέλια στο 84%. Η συμφωνία αποτυπώθηκε σε ένα δισέλιδο συμφωνητικό που φέρει τα ονόματα και τις υπογραφές των δύο ανδρών.
Η αξία του Facebook υπολογίζεται στα 24,6 δισεκατομμύρια δολάρια (19,2 δισ. ευρώ), σύμφωνα με την ιστοσελίδα SharePost.com. Οι δικηγόροι της ιστοσελίδας δεν αρνούνται την συμφωνία, αλλά προσπαθούν να αποδείξουν ότι από το συμφωνητικό δεν προκύπτει οποιαδήποτε απαίτηση του Σέλια έναντι της σημερινής εταιρείας του Facebook.
«Ο κ. Ζούκερμπεργκ είχε πράγματι ένα συμβόλαιο με τον κ. Σέλια. Δούλευε για λογαριασμό του ως αναλυτής υπολογιστών», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους του Ζούκερμπεργκ, προσθέτοντας ότι ο Σέλια παρέμεινε σιωπηλός επί επτά χρόνια και θυμήθηκε πολύ αργά να διεκδικήσει το υποτιθέμενο μερίδιό του».
Πηγή: Τα Νέα



από Εν Λευκώ...

Εν Λευκώ...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top